O Γιάννης Καρυπίδης κι η Σταυρούλα Θεοδώρου γνωρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο των σπουδών τους. Ο Γιάννης, Λογιστής-Ποδοσφαιριστής κι η Σταυρούλα Νηπιαγωγός. Την Άνοιξη του 2012 αποφάσισαν να φύγουν στο Λονδίνο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Όμως η ζωή είναι απρόβλεπτη και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη… Τον Μάιο του 2012 λίγο πριν το Μεγάλο Ταξίδι, στη διάρκεια μίας εκδήλωσης δοκιμάσανε γαλλική σαμπάνια με φύλλα βρώσιμου χρυσού. Αυτός ο χρυσός έγινε κι η αιτία της παραμονής τους…
«Μας κράτησε η ευκαιρία κι οι συγκυρίες. Η κρίση, εκτός από τα αρνητικά που όλοι γνωρίζουμε, δημιουργεί κι ευκαιρίες. Ημασταν λοιπόν τυχεροί που ontime, ασχοληθήκαμε με τον πρωτογενή τομέα. Ραχοκοκαλιά της κάθε οικονομίας. Δημιουργήσαμε προϊόντα εξωστρεφή, που απευθύνονται κατά κύρια βάση στο ξένο καταναλωτικό κοινό…». Και συνεχίζει: «Αποκόμισα από τις σπουδές μου στοιχεία και μπόρεσα να τα αναδείξω στην τωρινή μου δραστηριότητα, η λογιστική με βοήθησε πολύ στην διαχείριση και οικονομική προσέγγιση των θεμάτων κι ο αθλητισμός μέσα από τα ταξίδια και τις πολυπολιτισμικές συνεργασίες με βοήθησε στην εξωστρέφεια της επιχείρησης».
Η οικογένεια της Σταυρούλας κατάγεται από γενιά μελισσοκόμων , από τον προπάππου της μέχρι και σήμερα. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα. Συνδυάσανε το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι με τον βρώσιμο χρυσό…
Το 2012 στην Χαλκίδα ιδρύσανε τη βιολογική τους φάρμα και δώσανε σε αυτή το όνομα Stayiafarm. Το όνομα STAYIA, προήλθε από το STAVROULA και το YIANNIS, εκ των υστέρων διαπιστώσανε πως στάγια είναι και η ονομασία στα αρχαία ελληνικά του πλάτανου. « Η κύρια δραστηριότητα μας αφορά, ότι έχει σχέση με το μέλι. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μην επιλεχθεί ένα ηγετικό όνομα στην κοινωνία των μελισσιών. Έτσι δόθηκε στο μέλι μας, το όνομα Vasilissa και παραπέμπει στην Queen Bee…», λέει ο Γιάννης στο humanstories.gr.
«Ημασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαμε και λανσάραμε πειραματικά αυτά τα προιόντα. Και το πείραμα αποδείχθηκε χρυσός. Από το μέλι με μαύρη άγρια ελληνική τρούφα, έως το marketing trick το θυμαρίσιο μέλι με φύλλα βρώσιμου χρυσού». Ο χρυσός έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων. Ο χρυσός προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις ελεύθερες ρίζες. Ενώ προσφέρει λαμπερό και φωτεινό δέρμα.
Οι θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του χρυσού στην αρχαιότητα. Οι μοναδικές ιδιότητες του χρυσού είναι η αιτία που οι άνθρωποι τον λάτρεψαν, από τους πανάρχαιους πολιτισμούς μέχρι σήμερα. Στα χρόνια της Κλεοπάτρας, ο καθαρός χρυσός ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση του νεανικού δέρματος. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η Κλεοπάτρα κοιμόταν με μάσκα χρυσού κάθε βράδυ. Στην αρχαία Ρώμη βάλσαμα χρυσού χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων. Ενώ στην αρχαία Κίνα, η βασίλισσα της δυναστείας Ch’ing χρησιμοποιούσε τον χρυσό στο πρόσωπό της κάθε ημέρα…
«Ξεκινήσαμε με τρείς κωδικούς μελιών και φτάσαμε σήμερα να απαρτίζουν την οικογένειά μας 22 κωδικοί μελιού, παστελιού & λαδιού». Μέλι με λεβάντα, με κανέλα, με κόκκινη καυτερή πιπεριά, μέλι ελάτης, ρείκι, θυμαρίσιο, με γκότζι μπέρι, με βασιλικό πολτό, βασιλικό πολτό και γύρη και με μαστίχα Χίου…
Η Stayia Farm είναι μια ομάδα έντεκα ατόμων. Όλοι για έναν και ένας για τηνSTAYIA…Το μυστικό της επιτυχίας. «Πιστεύουμε ότι το κλειδί στην ανάπτυξη της, είναι η ομάδα μας. Είμαστε μια ΄΄ενδεκάδα΄΄ για να χρησιμοποιήσω και ποδοσφαιρικούς όρους , που δουλεύουμε σαν ομάδα, είμαστε όλοι για έναν και ένας για την STAYIA». Μας λένε ο Γιάννης και η Σταυρούλα…
Η καθημερινότητα στη Φάρμα… « Οι ημέρες διαφέρουν, καθώς και οι εργασίες ανά περίοδο. Από τις μέρες ανθοφορίας έως και τις μέρες του τρύγου…».
Τα περισσότερα προϊόντα της βιολογικής φάρμας απευθύνονται στο εξωτερικό…και κοσμούν μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Ράφια πολυτελών deli αλλά και γνωστών αλυσίδων super market του εξωτερικού. Θα τα βρει κάποιος στα Harrods, Selfridges, Gallery la Fayieta, Kadewe στο Βερολίνο…
Αλλά πώς προέκυψε το λάδι… «Το λάδι ήρθε να καλύψει λογιστικά κενά. Κάναμε το split αυτό για να είμαστε προφυλαγμένοι σαν επιχείρηση στους καιρικούς κινδύνους . Να μπορούμε να έχουμε εμπορική δραστηριότητα και όταν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άσχημη μελισσοκομική χρονιά».
Όλες οι ιστορίες ξεκινάνε από μια καλή ιδέα η οποία εξελίσσεται σιγά σιγά και δημιουργεί νέους στόχους, νέες καινοτομίες και αγορές… Η συμβουλή της ομάδας; «Να πιστέψετε και να τολμήσετε. Εμείς ξεκινήσαμε με ένα laptop και πολύ θέληση. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν προβλήματα αλλά το όνειρο και το πάθος τα αντιμετωπίζει…».
Πηγή: humanstories
Comments