top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαstayiafarm

Εκείνος ήταν ποδοσφαιριστής, εκείνη σπούδασε παιδαγωγικά

και μαζί έφτιαξαν ένα μέλι που έχει φτάσει σε 29 χώρες.


Είναι μια ανατρεπτική διαδρομή προς την επιτυχία. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για την συγκεκριμένη ιστορία. Ο Γιάννης Καρυπίδης και η σύζυγος του, Στέβη Θεοδώρου, μπορεί σπούδασαν λογιστική και παιδαγωγικά αντίστοιχα, μπορεί εκείνος να υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, όμως η συνέχεια ήταν διαφορετική. Ένα ταξίδι στην Βόρεια Εύβοια άλλαξε τα πάντα. Οι δυο τους αποφάσισαν να ξεκινήσουν να παράγουν το δικό τους μέλι, και το αποτέλεσμα μάλλον τους δικαιώνει. Αφού τα προϊόντα τους έχουν φτάσει σε 29 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Έχοντας στα χέρια τους αυτή τη στιγμή 3 βασικά brands μελιού, τα VASILISSA, Superbee και The Bee Bros, συνεχίζουν την «γλυκιά» διαδρομή τους και εξελίσσονται συνεχώς. Ο Γιάννης Καρυπίδης μιλά στο It’s Possible για όλο το story πίσω από αυτή την επιχειρηματική προσπάθεια, εξηγεί τι χρειάζεται να κάνει μια ελληνική εταιρία για να διακριθεί στις αγορές του εξωτερικού, ενώ παραθέτει και την συμβουλή που θα έδινε σε έναν νέο που θα ήθελε να ξεκινήσει μια επιχείρηση με βασικό προϊόν το μέλι.

Με τι ασχολούσασταν προηγουμένως, και πως προέκυψε η ιδέα για το επιχειρηματικό project σας;

Οι σπουδές μου ήταν στη Λογιστική και της συζύγου μου στα παιδαγωγικά. Και οι δύο δεν είχαμε ασκήσει δραστηριότητα επάνω στο κομμάτι των σπουδών μας. Υπήρξα επίσης επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε Ελλάδα και εξωτερικό και όταν αποφάσισα να αποσυρθώ από την ενεργό δράση ασχολήθηκα με τον τομέα της διαφήμισης και των εκδόσεων, στην επιχείρηση της αδερφής μου. Μέσα από εκεί απέκτησα αρκετές δεξιότητες στο marketing όπως επίσης κατανόησα πώς ένα brand γίνεται γνωστό από την μία μέρα στην άλλη. Η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα τα πρώτα χρόνια της κρίσης μας άγγιξε και εμάς, και έτσι σε ένα ταξίδι μας στην Β. Εύβοια, μια από τις μεγαλύτερες μελισσοκομικές περιοχές της Ελλάδος, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν κάθετες παραγωγές (συσκευαστήρια και τυποποιητήρια) στην περιοχή της Εύβοιας και όλο αυτό μας κέντρισε το ενδιαφέρον.


Απώτερος στόχος από την αρχή μέχρι σήμερα, έχοντας δει σε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό την μη ύπαρξη ελληνικού μελιού σε ράφια gourmet deli και super market, ήταν και είναι η αναγνώριση του ελληνικού μελιού μέσα από καλαίσθητες συσκευασίες και η διαφήμιση του.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το brand που έχετε δημιουργήσει;

Το brand VASILISSA (το πρώτο brand που διαχειριζόμαστε) συγκαταλέγει στην κατηγορία του βιολογικά μέλια (θυμάρι, έλατο κ.α.), μέλια με καινοτόμες προσμίξεις, ήμασταν οι πρώτοι που λανσάραμε προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία, όπως μέλι με φύλλα βρώσιμου χρυσού, μέλι με κόκκινες καυτερές πιπεριές, μέλι με μαύρη τρούφα κ.α., παστέλια και Extra Παρθένο Ελαιόλαδο. Το δεύτερο brand σε σειρά το Superbee, είναι τρεις κωδικοί μελιών (βελανιδιάς, κουμαριάς και βαμβακιάς). Βασισμένοι στις έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου σε σύγκριση με το νεοζηλανδέζικο μέλι Manuka, υπερτερούν σε ιδιότητες και σε όλα αυτά προσθέσαμε βασιλικό πολτό κερδίζοντας το τελικό προϊόν με τα αμινοξέα του και λανσάροντας ένα πραγματικό προϊόν “super bee”!! Τέλος το brand The Bee Bros, μια σειρά εμπνευσμένη από τα παιδιά μας Thoma & Costa. Μετά το σάλο που προέκυψε στην Ιταλία από πολύ γνωστό brand πραλίνας για την χρήση φοινικέλαιου και σα νέοι γονείς σκεφτήκαμε και δημιουργήσαμε μια σειρά μέλι με κακάο, μέλι με κακάο και γεύση φράουλα και μέλι με κακάο και γεύση μπανάνα με σλόγκαν «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σοκολάτα». Δεν σταματήσαμε όμως εκεί, συνεργαστήκαμε με το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη και τους προσφέρουμε μέρος των κερδών από την πώληση κάθε συσκευασίας.

Έχετε μια καλή παρουσία και στο εξωτερικό. Μπορείτε να μας πείτε σε πόσες χώρες κάνετε εξαγωγές αυτή τη στιγμή και να μας δώσετε και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα;

Είναι 29 χώρες. Αρκετές  από αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Ν. Κορέα, Αυστραλία, Ιαπωνία, Αμερική, Καναδά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.

Βάσει της εμπειρίας σας, τι κινήσεις χρειάζεται να κάνει μια ελληνική εταιρία, για να καταφέρει να φτάσει σε ξένες αγορές;

Να αξιολογήσει πρώτα τον ανταγωνισμό, να προσπαθήσει να διακρίνει τυχόν κενά ή αστοχίες του ανταγωνισμού και να προσπαθήσει να λανσαριστεί αρχικά διαφοροποιημένος του ανταγωνισμού καλύπτοντας τα κενά που αφήνει.


Έρχεστε σε επαφή με αρκετούς ξένους. Πως αντιμετωπίζουν τους Έλληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό;

Την τελευταία δεκαετία, με όλες τις φρέσκες ιδέες και τα φρέσκα προϊόντα που έχουν λανσαριστεί, σε όλο αυτό συμβάλει η νέα γενιά που ασχολείται με τον τομέα αυτό, έχει αντιστραφεί το μεγάλο κλίμα δυσπιστίας και ασυνέπειας των περασμένων δεκαετιών. Είμαστε στην αρχή ακόμη και θα πρέπει να το συνεχίσουμε, έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμη να καλύψουμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό (Ιταλία και Ισπανία).

Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, τι θα κάνατε διαφορετικά σε αυτή την επιχειρηματική σας προσπάθεια;

Απολύτως τίποτα. Είμαι ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος με κάθε στιγμή της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας είτε είχε λάθη είτε σωστά.


Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που θα σας έλεγε ότι θέλει να ξεκινήσει την δική του επιχείρηση, με βάση ένα προϊόν σαν το ελληνικό μέλι;

Πριν ξεκινήσει την επιχειρηματική του δράση, να προσπαθήσει να ασχοληθεί, με γνώμονα την αφοσίωση και την κατανόηση του προϊόντος που θα πωλεί, με όλα τα στάδια της μελισσοκομίας.


Πηγή: IT'S POSSIBLE


128 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page